layout fixingspray
Beauty DIY

DIY Maak je eigen fixing-spray/setting-spray en ook nog budgetproof!

Vandaag een super leuke en vooral simpele DIY, welke ook nog eens heel budget proof is. Fixing-spray is voor de meeste mensen niet meer weg te denken, terwijl andere er misschien niet zoveel mee hebben. Vandaag maak ik een super leuke DIY om deze spray budgetproof te customizen naar je eigen smaak en beter nog, wat jou huid zoekt!

 

Fixing watte?

Juist ja, een fixing spray, wat doet het nu precies? Het zorgt ervoor dat je make-up als het ware samen smelt en poederige delen er niet meer cakey uitzien. Tevens fungeert het als een soort top-coat voor je make-up en blijft het wat langer zitten. Nu heb je vele verschillende soorten als het gaat om fixing spray. De ene bevat vitamine, de ander zorgt voor een dewy glansje en er zijn er ook die juist matteren. Waar je voorkeur ligt is per huidtype ook wat verschillend. Heb je een hele droge huid dan kun je de matterende sprays beter skippen en kiezen voor een spray met een hydraterend en dewy effect.

Heb je een heel vette huid dan kan de dewy fixing spray je huid in een handomdraai omtoveren tot een discobal, iets waar de meeste mensen met een vette huid niet op zitten te wachten. Kies het geval van een vette huid dus een matterende spray. Maar pas op met alcohol in een spray. Dit droogt namelijk niet alleen de huid uit, het kan namelijk ook zorgen voor een overproductie van talg en dus je vette huid alleen maar vetter maken.

Ik hoor jullie denken, ja ja Sanne leuk verhaal. Maar waar moet ik dan wel voor kiezen. Jawel maak je eigen fixingspray op maat, speciaal voor jou huidwensen. En dat nog in een budgetproof jasje ook!

 

Wat heb je nodig? En wat vooral NIET?

Een grote disclaimer in dit artikel is, gebruik alsjeblieft geen kraanwater, of bronwater. Waarom niet? Omdat ‘normaal’ water heel erg snel bederft, in dit water komen allerlei bacteriën welke zich in een handomdraai vermenigvuldigen. En laten we eerlijk zijn… dat wil je niet op je gezicht!

Wat zijn de hoofdingrediënten voor een goede fixingspray

 • Een schone spray flacon welke fijne nevel geeft. Je wil tenslotte geen grote spetters op je make-up. Zeker niet omdat je dan een soort ‘gaten’ in je make-up krijgt.
 • Rozenwater zorgt ervoor dat je fixingspray nog eens heerlijk gaat ruiken en tevens geeft het een goede verzorging aan de huid.
 • Ben je niet zo’n fan van rozenwater? Niet getreurd, kies dan voor gedemineraliseerd water. Gedemineraliseerd water is water dat op zo’n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd. Dit water word gebruikt voor vele doeleinden, maar ook wordt dit gebruikt in cosmetica.
 • Glycerine, dit is een zogeheten humectant. Dit is een vochtinbrengend ingrediënt dat het vermogen heeft om water aan te trekken en vocht vast te houden. Naast hydratatie heeft het middel een positief effect op de huidelasticiteit en het herstel van de huidbarrière.Het resultaat: een stralende en gehydrateerde huid.

rozenwater  Rozenwater

 

gedemineraliseerd waterGedemineraliseerd water

 

glycerine Glycerine

 

Optioneel kan je natuurlijk meer toevoegen om jou fixing spray aan je wensen te laten voldoen. hieronder enkele voorbeelden

Van de optionele producten hierboven is het van belang dat je echt maar weinig toevoegt. Zeker omdat deze op olie basis zijn wil je daar niet al te veel van in je fixingspray. Een paar druppeltjes is voldoende.

huidolieHuidolie met Baobab

 

Hoe maak je dan de daadwerkelijke fixingspray

Heel simpel. En ook wat afhankelijk van de inhoud van je spray flacon. Voeg 4/5e rozenwater of gedemineraliseerd water toe, een eventuele combinatie van beide kan natuurlijk ook. Voeg daarna 1/5e deel glycerine toe. Eventueel kun je dus nog de extra ingrediënten toevoegen, de hoeveelheid van de olie moet wel wat beperkt worden, anders word je spray wel erg vettig. En we willen natuurlijk niet dat de foundation gaat glijden. Dus met een paar druppels van de olie ben je al snel voorzien.

Heb je gekozen om een olie toe te voegen dan zal je zien dat de druppeltjes wel echt bovenop liggen. Dus goed schudden voor gebruik :).

Omdat er geen conserveermiddelen in deze DIY fixing spray zitten, is deze spray buiten de koelkast circa 1 week houdbaar, en in de koelkast circa 2 weken. Dus je kunt er ook voor kiezen om elke keer een klein beetje te maken, om zo nog meer budgetproof te zijn 🙂

diy fixingspray

 

Resultaat van de fixingspray

Uiteraard gaan we ook voor de test, want we willen natuurlijk wel het verschil zien. Op de eerste foto zie je dan vooral dat het heel mat is, en dat het er al snel wat grauw uit lijkt te zien. Als je kijkt naar de 2e foto lijkt dit veel levendiger, en stralender. Daarnaast smelt het echt samen waardoor je ook weer huid ziet in plaats van poeder. Kortom in mijn routine hoort een fixingspray :).

Zonder fixingspray

 

met fixingsprayMet fixingspray.

 

Wat is jou favoriete fixingspray? En lijkt het je leuk om je eigen mix te maken? Laat het dan even weten. Ik ben reuze benieuwd naar jullie DIY spray 🙂

Veel Liefs

Dit artikel bevat affiliate links, voor meer informatie over affiliate links verwijs ik je door naar mijn disclaimer

 

 

 

4 Comments

 1. Hele leuke DIy Sanne! Fijn dat je verschillende soorten setting spray kunt maken voor de verschillende HUIDTYPEN. En met hele BUDGETPROOF PRODUCTEN, dat maakt het toegankelijk voor iedereen. Leuk!

  1. BlogSanne says:

   Ah dank je Dianne! 🙂

 2. Hey meis!! Echt zo tof Dit! Dit ga ik ook Eens uitproberen 🙂 !

  Liefs!

  1. BlogSanne says:

   Ja leuk, benieuwd wat je er van vind!

   Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *