Ziekte v Crohn layout
Over mij

Twee gezichten achter de ziekte van Crohn, deel 1

Daar sta je dan 18 jaar met een diagnose, een stempel, een andere levensfase. Een toekomst plaatje welke weggevaagd word. Het heeft mij veranderd, maar in positieve zin. Want het hebben van een chronische ziekte is niet het eind van de wereld, want zielig gevonden worden wil ik niet. Opgeven is geen optie en staat niet in mijn woordenboek.  Vandaag vertel ik jullie over de 2 gezichten welke deze ziekte heeft.

 

De ziekte van Crohn wat is het precies

De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking die kan voorkomen in het hele spijsverteringskanaal. De ontsteking kan alle lagen van de darmwand aantasten. Crohn komt meestal voor in het laatste gedeelte van de dunne darm of in de dikke darm. De ontsteking kan zich langzaam uitbreiden en veroorzaakt littekenweefsel in de darmwand. Samen met colitis ulcerosa valt de ziekte van Crohn onder de noemer IBD (Inflammatory Bowel Diseases).

Naar schatting komen er per jaar in Nederland ongeveer 1.000 nieuwe patiënten bij met de ziekte van Crohn. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Jongeren hebben een grotere kans de ziekte te krijgen dan ouderen. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen. De oorzaak van de ziekte is niet bekend. Het aantal patiënten lijkt in tegenstelling tot colitis ulcerosa de laatste jaren toe te nemen.

 

Welke symptomen en andere klachten geeft deze ziekte

De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm (in de buurt van de blinde darm), in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm:

 • buikpijn
 • koorts
 • verminderde eetlust
 • gewichtsverlies
 • diarree langer dan vier weken
 • bloed en slijm verlies
 • algehele malaise
 • vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten)

Hiernaast kan iemand ook meerdere klachten ontwikkelen zoals;

 • Bloedarmoede
 • Fistels of pijpzweertjes
 • Vernauwing van de darm (stenose)
 • Zweren in het spijsverteringskanaal
 • Pijn in de gewrichten
 • Aandoeningen van andere organen zoals ogen, huid, lever, bloedvaten (trombose) en botten.

Hoe begon het bij mij

Achteraf gezien heb ik in mijn tienerjaren er waarschijnlijk al mee te maken gehad, toen schoof ik het weg onder het kopje het zal wel menstruatie zijn. Jaren verstreken en het hebben buikpijn was voor mij “normaal”. Toen ik midden in mijn opleiding SPW zat, ik werkte 4 dagen per week en ging 1 dag per week naar school. Ik had het naar mijn zin en het ging me prima af. Tot die ene dag, ik werd ziek naar huis gestuurd en liep compleet leeg.

Na een huisartsen bezoekje werd al snel duidelijk dat de maag darm en lever arts hieraan te pas moest komen. Na 3 weken wachten op een scopie kwam daar het vonnis van de arts, de ziekte van Crohn.

Op dat moment was ik 18 jaar, zat volop in mijn opleiding en totaal niet klaar voor de ellende die komen ging. Maar je hebt geen keuze, je moet. Ik kreeg na de scopie medicatie mee. En we zouden kijken hoe dat zou verlopen.

 

Opleiding einde oefening

Na de diagnose belandde ik in een rollercoaster, niets was meer zoals het was en mijn complete toekomst plaatje werd in no time weggevaagd. Ik ging wel 35 keer naar het toilet dus naar school gaan en werk was geen optie. Vreselijk vond ik het, ik voelde me schuldig en wilde gewoon graag aan mijn toekomst werken.

Zelfs een uitje naar buiten werd een uitdaging, want als je moet dan moet je. Langzaam raak je  geïsoleerd van de buitenwereld. Omdat ik teveel van school miste werd al snel duidelijk dat ik dat jaar over moest doen. Ook begon er bij mij stukje bij beetje te knagen of ik überhaupt die opleiding nog wel trok als ik beter zou zijn. Dilemma’s waar je op je 18e nog totaal niet mee bezig wilt zijn.

Toen ik weer bij de Maag, darm en leverarts moest komen werd pijnlijk duidelijk dat de medicatie niet voldoende deed. Een opname moest volgen…

Binnenkort deel 2, hoe ik 20 kilo aankwam door de prednison. Welke ellende nog meer op mijn pad kwam en hoe ik me herpakte en een nieuwe weg insloeg.

Stay tuned.

Veel Liefs

 

Wat je misschien ook leuk lijkt

2 Comments

 1. Hey meis,
  Echt heftig! En echt zo goed dat je dit deelt! Ik Weet zeker dat jouw Ervaring ook anderen helpen. Ik ben benieuwd naar deel 2!

  Liefs!!

  1. BlogSanne says:

   Dank je 🙂 heel lief!
   XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *